sunnuntai 25. kesäkuuta 2023

Sana päivässä

Puolitoista kuukautta sitten ryhdyin Reetta Pekkasen innoittamana kirjoittamaan runoutta sanan päivässä. Innoituksen lähteenä on siis Pekkasen pari vuotta sitten julkaisema Poesiavihko nimeltä Salakuljetuksia. Teoksen kokoavana ideana tai rajoitteena on, että kuhunkin runoon tekstiä lisätään vain ja ainoastaan yksi sana per päivä. Jäljempänä seuraa muutama näyte omasta edelleen työn alla olevasta käsikirjoituksestani. 

Näytteestä huomaa, kuinka tiivistä tekstiä tällä metodilla syntyy. Kun mahdollisuus sanan lisäämiseen vuorokauden odotuksen jälkeen vihdoin avautuu, tilaisuutta ei halua heittää hukkaan jollain tyhjällä tai epäolennaisella. Ja silti on myös päiviä, jolloin sanoja ja, sekä, eli, tai, vai, mutta, vaan on syytä käyttää. Tiiviyden seurauksena on, että tekijä tajuaa vähän väliä maalanneensa itsensä nurkkaan tavalla tai toisella. Miten ihmeessä tuosta tai tästä sanasta on mahdollista jatkaa yhtään mihinkään? 

Rajoite synnyttää pian myös oivalluksen: sanat hyvin harvoin esiintyvät erillisinä tai yksin, ilman suhdetta tai kytköstä toiseen sanaan tai toisiin sanoihin. Subjekti on jonkin kaltainen ja se myös yleensä tekee jotakin jollakin tavalla. Kieli on myös täynnä fraaseja tai muita sanarykelmiä, ja tällä metodilla niiden käyttö tuntuu melkein fuskaukselta. Jos yhtenä päivänä kirjoitan sanan "taivaan", seuraavana päivänä on mahdoton lisätä sen perään "tähden" tai "talikynttilät". Epätavanomaisesta hidastelusta ja niukkuudesta ei myöskään saa irti sen tarjoamaa "hyötyä", jos yrittää ajatella liian paljon eteenpäin, tätä päivää pitemmälle. 

    
    Kala joka anteeksiannon lahjana muistuttaa 
    pelkureiden takapihalla jäsenistäni, 

    kehon suhteellisen tavanomaisena tilana
    jyrkän lintumaisen lasiesineen intohimosta. 


    

    Niin kiittää lailla elokuun kysymys 
    näkökulmasta, dialogisesta ostamisesta

    kehystää ajatuksia vedenpaisumuksesta 
    ikkuna lopulta, ei kynnys, tavuröykkiö. 


    

    Äänesi monihahmotteinen, kasvosi tanssivat, 
    tavoitteen ahkeruuteen sopivan hiilen hiljaisuus 

    hetkellisesti masentunut, hallinnan kiemurrelleet, 
    tuudittamat väitteet läpitunkemattomasta. 


    

    Ja pinnan tuolle huudan päällekkäisten 
    kysymysten läpi, nimeään syvällisemmin 

    kumpikin väärä kaksikerroksinen linnake, 
    simpukka, polku, muste, vyöryvä mennyt.


    

    Lintua kiehtovan veden sanelet putoavan 
    nimettömän tekemisen ja liikkuvan äänen 

    kohmeinen orgia virheenä, Egyptin olot, 
    lasinkirkas mielihyvä, olankohautus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti